2010.01.29. 17:37 Oppenheim

Vol.1 | Fulladás, fulladásérzés | Mentők Blog

A Konzílium 2.0 első felvonásában a fulladással, fulladásérzettel foglalkozunk. Sokáig gondolkodtam vajon hogyan közelítsem meg a témát a sürgősségi ellátás vonatkozásában, szerencsére annyi mindenről lehetne írni, hogy talán a végére sem érnénk. Ezt kiküszöbölendő, összegyűjtöttem, az általam leggyakoribbnak vélt okokat melyek fulladáshoz vagy éppen a fulladásérzet, mint tünet, kiváltásához vezethetnek. Megnézzük, mit tehetünk laikusként az egyes esetekben. Bemutatom a legújabb eszközöket, melyekkel ma már könnyebb, mint azelőtt és még sok érdekes dolgot gyűjtöttem össze a témakörben. S, mint blog karneválunk lényege, hogy egy-egy témát több aspektusból bemutassunk, mindenképp látogassátok meg a témát a fül- orr- gégészet-, valamint a pszichológia szempontjából feldolgozó ENT House blogot, és az Elmedoktor.hu-t!

A fulladás és fulladásérzet jelentősége a sürgőssági ellátás szempontjából

Életünk során szinte észre sem vesszük, hogy lélegzünk. Tökéletesen "automatizált" folyamat ez, melynek megléte nem, hiánya azonban annál inkább "feltűnik". Számos oka lehet a fulladásérzet, valamint a fulladás kialakulásának, a következőkben tehát ezeknek járunk utána, egy-egy hétköznapi példán keresztül.

A fulladásérzet helyett, talán szerencsésebb a nehézlégzés (dyspnoe) szót használnunk. Egészséges szervezetnek nagy fizikai igénybevétel mellett sem okoz nehézséget, kellemetlen érzetet a fokozódó légzés, ezzel szemben számos esetben, legyen az szív- és érrendszeri, légzőszervrendszeri megbetegedés vagy számos egyéb ok, a légzés már nyugalomban is fokozódik és nehézkessé válik.

Légutaink szöveti gyulladásakor, akár vírusos- vagy bakteriális eredetű, kóros autoimmun betegségekkor, daganatos, vagy egyéb térfogatcsökkentő folyamatokkor, kémiai ártalmakkor mind-mind kialakul a fulladásérzet, rosszabb esetben a fulladás.

Könnyű belátni tehát, hogy a légzés összetett mechanizmusán belül egy-egy folyamat kiesése után könnyen kialakulhat a dyspnoe, vagy akár a fulladás.

A sürgősségi ellátás szempontjából a fulladásérzet, fulladás mindig fokozott figyelmet igényel. A nehézlégzés legtöbbször csupán, mint kísérőtünet van jelen, azonban számos esetben komoly kórfolyamatok állnak a háttérben. Fulladás vagy keringés- és légzés leállás esetén pedig, csaknem percek döntenek élettről és halálról...

A nehézlégzés vagy fulladás lehet:

 1. Légző centrum eredetű: pl. hypoxia
 2. Kóros gázviszony eredetű: pl. CO (szén-monoxid) mérgezés
 3. Gége-garat eredetű: (lényegében a légutak átjárhatóságának akadályozottsága) pl. idegentest, anafilaxiás sokk, aspiráció következtében kialakuló fulladás
 4. Tüdő eredetű: pl. PTX (légmell)
 5. Mellkasfal, rekeszizom eredetű: pl. bénulás (gerinc sérülések, idegmérgek)

Légző centrum eredetű nehézlégzés vagy fulladás | Hipoxia

A hipoxia  a szövetek, sejtek hiányos oxigénellátását jelenti. A hypoxia leginkább a vérben keringő oxigén szintjének csökkenése következtében alakul ki s, mint hogy az idegsejtek szervezetünk egyik legérzékenyebb sejtjei (többek között) az oxigénhiányra, könnyen kialakulnak különféle tudatzavarok, ájulás, eszméletvesztés stb.

A hypoxiát osztályozhatjuk okai alapján, melyek a következők lehetnek:

Hipoxiás hipoxia

 • Csökken a külső oxigén kínálat, "nincs elég levegő"
 • Csökken a légzési perctérfogat
 • A gázcsere valamiféle zavart szenved

Anémiás hipoxia

 • A vér hemoglobin (Hgb) tartalma csökken
 • Kivérzés
 • Vérszegénység

Stagnáló hipoxia

 • A vér nem kering rendesen (érszűkület, infarktus, embólia, keringésleállás)

Hisztotoxikus hipoxia

 • Sejtszintű mérgezés, a sejt oxigénfelvétele valamilyen oknál fogva akadályozott (pl. CO vagy ciánmérgezés esetén)

A hypoxiás állapotok időbeni felismerése rendkívül fontos. Szerencsére sok szubjektív és objektív tünettel párosul a folyamat, így relatíve könnyű dolgunk van, főleg együttműködő beteg esetén. A legfőbb tünetek a következők:

Nyugtalanság, tachykardia (magas szívfrekvencia), cianózis (a bőr kékes elszíneződése, mely 85-90%-os oxigén szaturáció alatt általában láthatóvá válik), sápadt - verejtékes bőr, tág pupillák, hűvös tapintat, hypercapnia (a vér CO2-szintjének magas szintje), tudatzavar, eszméletvesztés, távolodó vérnyomás és pulzus érték.

A hypoxiát számos kóros légzéstípus kísérheti, vagy éppen fordítva, azaz valamely kóros légzéstípus következtében alakul ki hipoxia. Ezeket kis odafigyeléssel könnyen észrevehetjük. Erről korábban írtam már egy posztot, melyet itt találhatjátok.

Kóros gázviszony eredetű nehézlégzés vagy fulladás | Szén-monoxid mérgezés

http://www.orthosmoke.org/hemoglobin_sm.jpgAz oxiológiában mérgezésen az un. exogén mérgezést értjük, amikor is a kémiai, állati, növényi, bakteriális vagy egyéb különleges mérgek szervezetre gyakorolt hatásáról beszélünk. Ezen kívül létezik az endogén mérgezés is, amikor bizonyos anyagcsere rendellenességek következtében a szervezetben nagy mennyiségben szaporodnak fel a mérgező bomlástermékek, ilyen pl. a hypo- és hyperglikémia, thyreotoxicus krízis, elektrolitzavarok: acidosis/alkalosis stb.

Az exogén mérgezések a kórházi felvételek 5-10%-át és a mentőorvosi kivonulások 15-21%-át adják. Felnőtteknél a nem traumás kóma leggyakoribb oka valamilyen exogén mérgezés. Magyarország, mint annyi rossz dologban az öngyilkosságok számában is előkelő helyen áll, így nem meglepő, ha a felnőttkori mérgezések 80-90%-át öngyilkossági kísérlet (suicid hajlam) teszi ki, további 10-15%-ban véletlen mérgezés történik, míg 5%-ban ipari mérgezésről beszélhetünk. A mérgezést szintén 80-90%-ban gyógyszerek okozzák, leginkább a nyugtatók és egyéb un. pszichofarmakonok okozzák. Gyakori továbbá a tisztán alkohol és a kevert, alkohol és gyógyszer okozta mérgezés.

Hazánkban regisztráltan gyógyszer okozta mérgezés 2001-ben 610 volt, míg 2005-ben 1044. Ugyan ezen években ipari és háztartási szerek okozta mérgezéses esetek száma 463 majd 656 volt. Mérgező növények esetében 92-ről (2001) 2005-re 216-ra ugrott a mérgezettek száma. Az adatok az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) tájékoztatására alapszanak. De kanyarodjunk is vissza a szén-monoxid mérgezéshez.

A szén-monoxid mérgezés hatásmechanizmusa

Mint azt tudjuk, a haemoglobin a légzési gázok szállítását végzi. O2-t ad le és CO2-t vesz fel. Az oxigén ugyan jól kötődik a haemoglobinhoz, azonban oxigénen kívül szénmonoxid is kötődhet a porfirinvázban található Fe2+ ionokhoz (kialakítva egy nagyon stabil szén-monoxid-hemoglobint) és, ami miatt veszélyes, hogy affinitása a haemoglobinhoz közel 210-szer nagyobb, mint az oxigéné. Ennek következtében az oxigén nem képes kötődni, így oxigénhiányos állapot következik be.

Ha sejtjeink nem jutnak elég oxigénhez, előbb oxigénhiányos állapot következik be majd, ha ezt az állapotot nem sikerül elhárítani, halál. Ezért is nevezik néma gyilkosnak a köztudatban. Rendkívül nehéz, eszköz nélkül szinte lehetetlen, észlelni. Mire megjelennek az első tünetek, mint gyengeség, fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés, melyet nagyfokú izomgyengeség, majd eszméletvesztés követ, többnyire már késő menekülőre fogni.

Szén-monoxid mérgezés esetén 4 szakaszt különítünk el:

1. Kábulási szak

 • Halántéki lüktető fájdalom, fülzúgás, szédülés, hányinger, hányás
 • Kábultság, zavartság, izgatottság
 • Jellemző lehet a bőr cseresznyepiros színe
 • Coronaria betegeken angina, illetve AMI (Akut Miokardiális Infarktus) alakulhat ki
 • Alsó végtagi izomgyengeség

2. Convulsios (görcsös) szak

 • Eszméletlenség
 • Felső végtagi hajlítóizom fokozott tónusa, majd görcse
 • Később egész testre kiterjedő tónusos-klónusos görcs
 • Ritmuszavar, hypotonia
 • A beteg székletét, vizeletét maga alá engedi
 • Hányás, aspiráció, trismus
 • Ha kezeletlen beáll a halál

3. Bénulási szak

 • Eszméletlenség
 • Teljes areflexia
 • Tónustalan izomzat
 • Légzésbénulás következtében beáll a halál

4. Gyógyulás, maradandó agykárosodás szaka

 • Rövid kóma esetén gyógyulás
 • Hosszabb kóma esetén agykárosodás
 • Ha a beteg érzés központja az agyvelőben 1-2 napon belül nem tisztul fel, maradandó agykárosodás várható: parkinsonismus, ataxiás tünetcsoport, pszichés zavarok: amnesia, akaratgyengeség, alvászava

http://www.bartlett.ucl.ac.uk/web/ben/images/codeath.gif

Egy grafikon, mely azt mutatja, hogy az idő elteltével a levegő CO-koncentrációjának függvényében, hogyan alakulnak a mérgezés tünetei. Nagyobb kép itt.

Mit tehetünk szén-monoxid mérgezés észlelésekor?

Mindenek előtt, ne kockáztassuk saját testi épségünket! Azonnal nyissunk ki minden ablakot, "csináljunk huzatot". A bajbajutottakat csak úgy próbáljuk kimenteni, hogy egy-egy nagy lélegzetvétellel megoldható legyen. Ekkor, amilyen gyorsan csak tudjuk, Rautek-féle műfogással vigyük ki a mérgezetteket a szabadba. Ha eszméletüknél vannak, szólítsuk fel őket a mély lélegzetvételre, esetleges szoros ruhadarabjaikat lazítsuk meg, majd hívjunk mentőt. Eszméletvesztett mérgezettek esetén ellenőrizzük, hogy van-e légzés illetve keringés, ha van stabil oldalfektetést alkalmazzunk és akárcsak az előző esetben itt is folyamatosan figyeljük az életjeleket a mentők kiérkezéséig. Ha az illetőnek nincs légzése és keringése, kezdjük meg az újraélesztést. A szénmonoxid-hemoglobin szint felezési ideje a vérben tiszta levegőn kb. öt óra, míg tiszta oxigén belélegeztetése mellett kb. 80 perc. Így a maszkosan adott tiszta oxigén jelentősen növeli a tisztulás gyorsaságát.

Gége-garat eredetű nehézlégzés vagy fulladás | Idegentest, anafilaxiás sokk

A fulladást kiváltó lehetőségek közül most a légutakba került idegentest és az anafilaxiás sokk által kiváltott gége ödéma, duzzanat következik. Mindkettőt az obstruktív - azaz valamiféle szűkület okozta - légzési elégtelenségek közé soroljuk.

Idegentest

Számos okból kerülhet idegentest légutainkba, különösebb magyarázat nélkül is tudjuk ennek következményét. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a mindenki által elvégezhető, eszköz nélküli légutbiztosításokról szót ejtsek.

Légutbiztosítás alatt a légutak szabad átjárhatóságának biztosítását értjük. A légzési gázok szabad ki- illetve beáramlása létezésünk alapfeltétele.

Mindenek előtt ellenőrizzük a beteg szájüregét. Ha látunk váladékot, vagy bármi oda nem illőt, azt azonnal távolítsuk el. Természetesen nem mindig van ilyen könnyű dolgunk, hiszen legtöbb esetben a légcsőben megrekedt "idegentest" okozza a fulladást, fuldoklást. Az idegentest eltávolításának hatásos módszere a Heimlich-féle műfogás, a légutak átjárhatóságát csökkent tónusú beteg esetén a Esmarch-Heidberg-féle műfogás segíti, végső megoldásként pedig a légcsőmetszést alkalmazhatjuk. Ezt azonban hagyjuk a szakképzett segítő személyzetre! (képek forrása: www.adam.com)

http://medicalimages.allrefer.com/large/heimlich-maneuver-on-conscious-child.jpg http://medicalimages.allrefer.com/large/heimlich-maneuver-on-an-adult.jpg

Aspiráció

Az aspiráció az a folyamat, mely során valamely idegen anyag jut a légutainkban akaratunktól függetlenül. Következménye a rekedtségtől egészen a hirtelen halálig bármi lehet. Étel, ital, hányadék, nyál, gyomortartalom mind-mind aspirálható.

Anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokkról írtam már korábban, így itt nem szaporítnám túlságosan a szót. Mint azt említettem, a túlzott immunreakció következtében kialakuló gége ödéma okozhat fulladást. Ekkor sajnos nincs más lehetőség, mint a légcsőmetszés, vagy az intubáció (de az ilyen esetben kevésszer kivitelezhető). Jó megoldást kínálhat az úgy nevezett EpiPen, melynek használata rendkívül egyszerű. Az EpiPen-t rovarcsípések vagy harapások, ételek vagy gyógyszerek következtében kialakuló anafilaxiás sokk vagy allergiás reakció sürgősségi kezelésére lehet használni. Minderről bővebben itt olvashatsz.

Tüdő eredetű nehézlégzés vagy fulladás | PTX és aspiráció

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/19589.jpgHa a mellhártya lemezei közé, azaz a mellhártyaüregbe - a mellkasfal a tüdő vagy a nyelőcső sérülései vagy betegségei folytán - levegő kerül, a két mellhártya közötti, a tüdőt tartó vákuum megszűnik. A tüdő részlegesen vagy teljesen összeesik, légmell (pneumothorax) alakul ki.

Ennek következtében különböző mértékben károsodhat a légzés, az oxigénellátás, romolhat a szív koszorús ereinek keringése, heveny keringési és légzési elégtelenség alakulhat ki, melyek sürgős orvosi beavatkozást kívánnak. (kép forrása: www.adam.com)

A légmell típusai a következők:

Primer (spontán) pneumotorax

 • Oka többnyire ismeretlen. Kialakulhat spontán, pl. nagy fizikai igénybevétel következtében.

Szekunder pneumotorax

 • Valamely előzetes betegség, állapot: COPD
 • Mellkasi trauma: zárt vagy nyílt, áthatoló mellkasi sérülés is okozhatja.
 • Orvosi-, orvosi kezelésből származó, azaz iatrogen eredet: különféle vizsgálómódszerek következtében ilyen pl. a bronchoscopia
 • Speciális légmell formák: újszülött ptx: újszülöttek 1-2 %-nál, catamenialis (menstruációs ciklustól függő) ptx: fertilis korú nőkön ovulatió idején,

http://tomography.files.wordpress.com/2007/10/pneumothorax_3.jpgTünetei többnyire a mellkasi fájdalom, mely nyugalomban is jellemző, továbbá a köhögés és a fulladás. Ha mindkét tüdőt érinti a PTX, az hirtelen, heveny, nagyfokú fájdalommal- és erős fulladással jár. Az egészséges fiatalok még összeesett féloldali tüdő mellett is általában jól tolerálják az elváltozást, hirtelen kialakuló (akut) oxigénhiány nincs, így látható, hogy a légmell súlyossága függ az életkortól is. (kép forrása: www.adam.com)

A kis kiterjedésű légmell tartós pihenéssel, vagy a levegő ismételt leszívásával spontán gyógyulhat. A beteget fél ülő helyzetben tartsuk. Nagyobb érintettség esetén, helyi érzéstelenítés mellett a súlyosságtól függően egy vagy két műanyag csövet vezetnek a mellüregbe. A szívás hatására a tüdő kitágul. Amennyiben napokon belül (2-4 nap) nem következik be javulás, abban az esetben általában műtétet kell végrehajtani.

Újdonságok a témában

http://www.otwo.com/images/products/CAREvent%20ALS.jpg http://www.otwo.com/images/products/arv_01cv6000_crop.jpg http://www.otwo.com/images/products/CAREvent%20PAR%20on%20Carry%20frame%20300%20dpi.jpg
http://www.actfastmed.com/res/images/red-vests.png http://multimedia.3m.com/mws/mediawebserver?yyyyy90eqJ4Z6c&_UD&2u1MaLa0XLiOZOazyLazyLyyyyyy-- http://www.verathon.com/Images/GVL_Airway542.gif
http://online.boundtree.com/graphics/product_shots/large/313-7034EA.jpg http://online.boundtree.com/graphics/product_shots/large/2422-46300.jpg http://www.firerehab.com/data/images/Rad-57-370h.jpg