2010.05.06. 10:59 KindlerMedical

A stroke napja

A Magyar Stroke Társaság a tavalyi eredmények után idén ismét elindította „Stroke – Ne késlekedj” társadalmi célú edukációs kampányát. Ahogy az elmúlt évben, ezúttal is a Városligetben megrendezendő Stroke Napja koronázza meg a tudatformáló kezdeményezés egészét. A rendezvényen, május 9-én ingyenes szűrővizsgálatokkal és szakmai tanácsadással hívja fel a Társaság a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire, megelőzésére és az azonnali segítséghívás kiemelt jelentőségére.

Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, ráadásul 18 ezren életüket is vesztik az agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24%-át még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5%-uk a második évben távozik az élők sorából. Még a stroke után életben maradtak sem biztosan élhetnek teljes életet, hiszen az esetek több mint 60 százalékában valamilyen mértékű kognitív leépülés mutatható ki. A stroke így    a    rokkantságok    tekintélyes hányadáért is felelős, pillanatnyilag 200- 250 ezren élnek árnyékában. A betegek 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 12-18%-a beszédzavarral küszköd, 32%- a pedig depressziós.

A rendezvény házigazdája: István Dániel

Reggel 10,00 órától 17,00 óráig várják az érdeklődőket a Városligetben; ingyenes szűrővizsgálatokkal, stroke tanácsadással, nyereményjátékokkal.

A programról bővebben ITT tájékozódhat.

Forrás:

  • http://www.stroketars.hu
  • http://szelutes.hu/

2010.04.20. 09:07 drHorváthTamás

Cukorbetegség fül- orr- gégészeti vonatkozásaiCUKORBETEGSÉG FÜL- ORR- GÉGÉSZETI VONATKOZÁSAI


A súlyos cukorbetegség egyfajta immunhiányos állapotot jelent, ezért növeli a komoly, kezelés nélkül sokszor végzetes kimenetelű fertőzések kialakulásának esélyét. Ide tartozik a súlyos hallójárat gyulladás, a melléküregek gombás betegségei, illetve a szájüregi soor. Másrészt pedig a direkt toxikus hatás, illetve az erek rossz állapota miatt kialakult keringési problémák révén a sejtek, főleg az idegsejtek normális működése sérül. A cukorbetegséghez társult hallásromlás tartozik ebbe a kategóriába.

Tovább>>

2010.04.15. 14:33 KindlerMedical

Vol.4. - Cukorbetegség|Kindler Medical blog

Amiről igen kevés szó esik, az a cukorbetegséggel járó lelki megterhelés. Természetesen, elmondható, minden betegség megviseli mind fizikailag, mind pedig lelkileg a beteget és a családját, de minden esetben más-más történik, az egyéni preferenciákról már nem is szólva. A lelki megterhelések egyik velejárója - szinte minden súlyosabb betegség esetén - a depresszió.

Tovább›››

2010.04.15. 14:27 KindlerMedical

Ajánló cukorbetegek számára

Figyelmükbe ajánluk az Egy csepp figyelem Alapítványt.

Honlapukon tanácsokat, programokat, patikakeresőt, kalkulátorokat és az Orvos válaszol rovatot találhatnak.

 

Érdemes ellátogani a várószoba.hu Cukorbetegség közösségéhez is. Itt cukorbetegséggel küzdő emberekkel beszélgethet, oszthatja meg tapasztalatait, illetve a témával kapcsolatosan kaphat ötleteket.

2010.04.15. 09:00 Elmedoktor

Vol.4. Cukorbetegség, Elmedoktor.hu

konzilium cukorbetegség és a pszichiátriai betegségekA téma kijelölésekor igen csak elgondolkoztam: mit mondhat egy pszichiáter a cukorbetegségről? Mi értelmeset tudok én hozzátenni ehhez a kérdésköröz? Ha egyáltalán valamit is… Aztán ahogy keresgéltem az interneten rájöttem, hogy nem reménytelen a dolog. Egy csomó érdekes dolgot találtam, ezt három témakörbe csoportosítottam.

2010.04.13. 09:03 KindlerMedical

Konzílium2.0 - 4. rész

Tisztelt Olvasóink!

A Konzílium 2.0 egy magyar egészségügyi blogkarnevál, melynek célja, hogy egy-egy adott témát több aspektusból, különböző szakterületeken dolgozó bloggerek tollából bemutasson. Bizonyos betegségeket több szemszögből is alaposabban körbejárunk, míg egyes tünetekről inkább asszociatív alapon születnek bejegyzések.
A Konzílium 2.0 következő témája a "Cukorbetegség" lesz.

A bejegyzések, várhatóan 2010. április 15-én jelennek meg.

A Konzílium2.0-át a következő blogok adják:

2010.03.16. 20:16 drHorváthTamás

Konzílium 2.0 - A terhesség fül- orr- gégészeti vonatkozásaiTERHESSÉG FÜL- ORR- GÉGÉSZETI VONATKOZÁSAI


A terhesség természetesen alapvetően nem fül- orr- gégészetileg érdekes, de van egy nagyon fontos ide(is)vágó vonatkozása. Konkrétan a nil nocere, azaz a "ne árts", az egyik orvosi alapelv. Ugyanis ez itt nemcsak egy személyt, a beteget érinti, hanem a magzatot is. Tehát ha lehet, nem szeretünk gyógyszert adni, de eljöhet egy pillanat, amikor a magzat és az anya is nagyobb bajba kerülhet, ha csak várakozunk. Például a magzat nem szereti, ha az anya lázas (lásd lejjebb). Márpedig fertőzések (nátha, melléküreg gyulladás, mandula- vagy torokgyulladás) ugyanúgy előfordulhatnak várandósság esetén, mint máskor. Mit lehet ilyenkor tenni, amivel lehetőség szerint nem ártunk a babának?

Tovább>>

2010.03.16. 17:40 KindlerMedical

Vol.3. Terhesség - patikus szemmel | Kindler Medical

1. Vitaminok
 
Általában az anya (házaspár, szülő) már a tervezett gyermekvállalás előtt tökéletesen fel szeretne készülni, előre mindent megadva a leendő embriónak, későbbi babának (aki még később kisgyermek; óvodás; iskolás; már megint nem csinálta meg a leckét a gyerek; serdülőkorú; mikorra mondtam, hogy haza kell jönni?; majd felnőtt lesz, akire az ember csak vár, hogy odatévedjen a szüleihez egy gyors látogatásra). De maradjunk a gyermekvállalásnál, a várandósság 9 hónapjánál és a babavárásnál.
 

2010.03.15. 12:00 Elmedoktor

Vol. 3 A terhesség a pszichiáter szemével, Elmedoktor.hu

A terhesség a pszichiáter szemévelSokan nem szeretik a terhesség kifejezést, szívesebben használják a várandósság vagy a másállapot megnevezéseket. Tulajdonképpen igazuk is van, mert a terhesség valóban egy más állapot mind fizikálisan, mind mentálisan. Nézzük csak mennyire!

2010.03.15. 09:59 KindlerMedical

Vol.3. Áldott állapot/Terhesség | Kindler Medical blog

A terhesség, pszichológiai vonatkozásban is hatalmas terület. Mivel a szülés utáni depresszióról és a pszichés meddőségről már született korábban egy-egy hosszabb terjedelmű tájékoztató cikkünk, ezért a Konzílium2.0 keretein belül egy másik, szintén jelentős problémáról szeretnénk írni, mégpedig a tizenévesek terhességéről.

A serdülőkori szexuális aktivitás terjedésének legnyugtalanítóbb következménye a tizenéves korban bekövetkező terhességek szaporodása. A házasságon kívüli terhességek 18 éves kor alatti aránya 1960 óta jelentősen megnőtt az Egyesült Államokban és Európában. Évente, közel egymillió tizenéves amerikai lány esik teherbe, sokan közülük 15 év alattiak. Európában sem jobb a helyzet. Az 1975-től 2008-ig vizsgált időintervallumban, szintén növekvő tendenciát mutatott a 15-19 éves lányok teherbeesése.

Tovább>>>

2010.03.15. 07:00 Mentaközpont

Vol. 3. Mozgásszervi elváltozások a várandósság alatt - Menta Egészségközpont

Mindig nagy szenzáció egy új családtag érkezése. Mindenki lázasan tervez, szervez, a háttérben pedig dolgozni kezdenek a hormonok is. A kialakuló endokrin káosz többek között ortopédiai megbetegedések kialakulásához is vezethet. Az általános kötőszöveti lazaság ízületi instabilitást, a jelentős testsúlygyarapodás pedig túlterhelést eredményez. E két rendellenesség a legtöbb ízületünk (különösen a teherviselők) számára igen kedvezőtlen feltételeket biztosít.
Bejegyzésünkben a terhesség során jellemzően kialakuló panaszokból válogattunk össze néhányat.

A teljes cikk itt olvasható>>

2010.03.03. 13:40 KindlerMedical

Konzílium2.0 - III. rész

Tisztelt Olvasóink!

A Konzílium 2.0 egy magyar egészségügyi blogkarnevál, melynek célja, hogy egy-egy adott témát több aspektusból, különböző szakterületeken dolgozó bloggerek tollából bemutasson. Bizonyos betegségeket több szemszögből is alaposabban körbejárunk, míg egyes tünetekről inkább asszociatív alapon születnek bejegyzések.
A Konzílium 2.0 következő témája a "Terhesség/másállapot/áldott állapot" lesz.

A bejegyzések, várhatóan 2010. március 15-én jelennek meg.

A Konzílium2.0-át a következő blogok adják:

 

2010.02.15. 14:19 Pepita Zebra

Vol. 2 - Alkohol okozta betegségek, Pepita Zebra

Azért ebbe is be tudsz szerintem csatlakozni... - bíztatott Tamás nagyon aranyosan. Sajnos nagyon is be. Ugyan a kocsmák jellemzően nem gyerekekkel vannak tele, sőt, elvileg mintha törvény is védené a gyerekeket, hogy tilos kiskorúnak alkoholt eladni (elvileg), a gyerekeink - velünk élnek, ugyanabban a világban, mint mi. És ha a mi világunknak része az alkohol, akkor része bizony az övéknek is. Nagyon is.

Tekintsük át életkor szerinti bontásban, hogyan érinti a gyerekek életét és egészségét az alkohol!

Születés előtt - Az alkoholos magzat szindróma (fetal alcoholsyndrome, FAS) és az alkoholos magzat spektrum betegség (fetal alcohol spectrum disorder, FASD)

A terhesség alatt fogyasztott alkohol könnyedén átjut a placentán, és károsíthatja a magzatot. A károsodás mértéke sokféle lehet, sok szervet érinthet, az összes alkohol okozta károsodás az alkoholos magzat spektrum betegség fogalmába (fetal alcohol spectrum disorder, FASD) tartozik, ezek egyike az alkoholos magzat szindróma (fetal alcohol syndrome, FAS). A téma az utóbbi években intenzív kutatás tárgya, pontosították a diagnosztikus kritériumokat, ami a pontosabb statisztikák elkészítését teszi lehetővé, és átfogó megelőzési és kezelési terveket dolgoznak ki világszerte. Óriási szükség van erre, ugyanis a nyugati világban a szellemi visszamaradottság leggyakoribb oka az alkohol okozta magzati károsodás.

2010.02.15. 14:14 Elmedoktor

Vol.2 Alkohol okozta megbetegedések, Elmedoktor.hu

Amikor egy ilyen téma előkerül, nagyon nehéz helyzetben van a pszichiáter. Kicsit olyan ez, mintha a vizsgán a vizsgázó kihúzná a Joker kérdést és arról beszélhet, amiről akar. A bőség zavara miatt kicsit most én is így érzem magam, hiszen írhatnék az alkoholfogyasztás rövid és hosszú távú következményeiről, az alkoholizmusról magáról, a pathológiás részegségről, az alkohol okozta elmezavarokról és még hosszasan lehetne sorolni. Én mégis valami olyasmit kerestem, amivel bárki találkozhat a mindennapi életben, hallhat róla a Híradóban, de mégis csak kevesen tudják pontosan mit is jelent, mit kell tudni róla. A mai téma az alkoholmegvonás, a delírium tremens lesz.

2010.02.15. 13:19 Mentaközpont

Vol.2 Az alkoholizmus ortopédiai vonatkozásai - Menta Egészségközpont

A túlzott alkoholfogyasztás közismerten súlyos károsodásokat okoz szervezetünkben. A Konzílium 2.0 e havi jelentkezésében, ezekről a hatásokról, következményeikről szeretnénk bővebben írni. Természetesen a Menta blogja a mozgásszervi elváltozásokra helyezi a fő hangsúlyt.

Rögtön az elején két csoportra is bontanám a kérdéskört. Az egyik az akut etiles intoxicatio ( értsd ezalatt: alapos részegség), a másik a huzamosabb időn keresztül tartó, rendszeres, jelentős mennyiségű alkoholos ital fogyasztása ( krónikus alkoholizmus). Egyes vélemények szerint napi 1-2 üveg sör rendszeres elfogyasztása már kimeríti az alkoholizmus fogalmát, de a diagnózis kimondásához multidisciplináris ( legfőképpen belgyógyászat, pszichiátria) vizsgálatok is szükségesek.

Részegség és a traumatológia kapcsolata

Tovább>>

2010.02.15. 09:21 drHorváthTamás

Vol.2. Alkohol okozta megbetegedések / ENT House Budapest blog


ALKOHOL OKOZTA BETEGSÉGEK
FÜL- ORR- GÉGÉSZETI VONATKOZÁSAI
  


Nem nagyon találni olyan egészségügyi szakterületet, ahol ne lehetne találkozni az alkohol (általában rendszeres) fogyasztásához köthető betegséggel. Ennek megfelelően az alkohol több, egymástól független fül- orr- gégészeti kórkép kialakulásában is közrejátszik. Ezek közül a legfontosabb a fej-nyaki rosszindulatú daganatokra való hajlam növekedése. De ide tartozik még indirekt módon a nagyobb hajlam az orrvérzésre, amit az alkolhol-okozta májbetegség miatt létrejött vérzékenység idézhet elő, illetve az alkoholos befolyáltság miatt bekövetkező fejsérülések is. Szintén meg lehet említeni még az alkoholfogyasztás és a halláscsökkenés között feltételezett kapcsolatot.

Tovább >>>

2010.02.15. 04:00 KindlerMedical

Vol.2. Alkohol okozta megbetegedések| KindlerMedical-blog

Az alkohol a legelterjedtebb drogok egyike. A bor, a sör, az égetett szeszes italok és a koktélalapanyagok vásárlására fordított összeg eléri évenként a tízmillió dolláros nagyságrendet. A felnőttek több, mint öt százaléka nagyivó, azaz egy hónapon belül legalább öt alkalommal fogyaszt el öt vagy annál több pohár italt.

Az alkoholos italok a gyomor nyálkahártyáján és a beleken keresztül villámgyorsan felszívódó, azonnali hatást eredményező etil-alkoholt tartalmaznak. Az etil-alkohol a véráramon keresztül közvetlenül a központi idegrendszerbe - az agyba és a gerincvelőbe - kerül, és a legkülönfélébb neuronokhoz kapcsolódva lassítja és gátolja annak működését. Előszeretettel kötődik a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű neurotranszmitter felvételére szakosodott receptorokhoz. Az alkohol - a GABA fogadására felkészült receptorokhoz kötődve - fokozza a  neuronokra kifejtett gátló hatást, azaz ellazítja és megnyugtatja az ivót. Ezzel, el is érkeztünk az alkoholizmus lehetőségéhez.

Mi az alkoholizmus?

Tovább›››

2010.02.15. 03:00 KindlerMedical

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták olyan férfiak és nők közössége, akik megosztják egymással tapasztalataikat, erejüket és reményüket azért, hogy megoldhassák közös problémájukat
és segíthessenek másoknak felépülni az alkoholizmusból.

A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.

Az AA tagság nem jár illetékkel vagy díjjal, mi önellátóak vagyunk saját hozzájárulásainkból.

Az AA nem szövetkezik semmiféle szektával, felekezettel, politikai irányzattal, szervezettel vagy intézménnyel;nem kíván semmiféle vitába bocsátkozni, nem támogat és nem ellenez semmilyen ügyet.

Elsődleges célunk józannak maradni, és segíteni más alkoholisták józanodását.

ELÉRHETŐSÉGEINK:

Telefon: (06-1) 251-00-51
Postacím: 1536 Budapest, Pf. 258

2010.02.11. 15:26 Pepita Zebra

Egy Ritka Nap a Vajdahunyadvárban

Idén is megrendezik a Ritka betegségek világnapját a Vajdahunyadvárban február 28-án!

Színvonalas előadások lesznek, kiállítás a témában érintettek képeiből, egész napos családi program, bohócok, arcfestés, zene!

Ha sorstársakkal szeretne találkozni, vagy egyszerűen csak érdekli, mi a helyzet ma Magyarországon a ritka betegséggel élőkkel, sok szeretettel várják a Ritka Napon!

Részletes program, meghívó, jelentkezési lap itt.

 

2010.02.01. 18:21 drHorváthTamás

Vol. 1. Fulladás - fulladásérzés - ENT House Budapest blog

A fulladás a vérzés mellett a legkomolyabb, sokszor azonnali cselekvést igénylő tünet a fül- orr-gégészetben (is). Más és más módon, de számos betegség vezethet fulladáshoz. Ennek megfelelően ezen betegségek hoszú távú kezelése eltérő lehet, sőt, a fulladás kezelésének rövidtávú stratégiájában is vannak különbségek. Egy dologban viszont megegyeznek: szükség esetén légcsőmetszést kell végezni, akármi is okozta a fulladást. De mit jelent a szükség esetén? A nagy professzoraink szerint "akkor kell elvégezni a légcsőmetszést, mikor már gondolunk rá". Tehát ha felmerül, hogy esetleg a beteg azzal jobban járna, akkor el kell végezni, nincs mese. Még ha furcsának is hangzik az idézet, nagyon is megállja a helyét... (légcsőmetszésről részletesebben ITT).

Mi okozhat fulladást a fül- orr- gégészetben?
- Daganatok
- Hangszalagbénulás
- Gégevizenyő
- Helyi fertőzések
- Idegentest a légutakban
- Veleszületett gége- vagy légcsőszűkületek
- Egyéb, ritkább okok

A bejegyzés teljes terjedelmében, a fentiek részletesen itt:
http://enthouse.blog.hu/2010/01/15/konzilium_2_0_fulladas_fulladaserzes
 

2010.01.29. 18:02 Elmedoktor

Vol.1 Fulladás-Fulladásérzés, Elmedoktor.hu

A nehézlégzés vagy hétköznapibb módon mondva a fulladás az egyik legkellemetlenebb tünet, amit ember megélhet. Talán nem véletlen, hogy a  lelki eredetű betegségekben ez az egyik leggyakrabban jelentkező panasz. Ebben a bejegyzésben a nehézlégzés hátterében álló legfontosabb okot, a hiperventillációt veszem górcső alá.

A fulladás több, egymástól eltérő pszichiátriai betegségben is kialakulhat. Leggyakrabban szorongásos vagy pánikrohamot kísér, de jelentkezhet neurotikus alapon is. Ha a nehézlégzés hátterében gondos kivizsgálás ellenére sem sikerül szervi okot találni, akkor felmerül a pszichoszomatikus nehézlégzés lehetősége.


süti beállítások módosítása