2010.05.06. 10:59 KindlerMedical

A stroke napja

A Magyar Stroke Társaság a tavalyi eredmények után idén ismét elindította „Stroke – Ne késlekedj” társadalmi célú edukációs kampányát. Ahogy az elmúlt évben, ezúttal is a Városligetben megrendezendő Stroke Napja koronázza meg a tudatformáló kezdeményezés egészét. A rendezvényen, május 9-én ingyenes szűrővizsgálatokkal és szakmai tanácsadással hívja fel a Társaság a lakosság figyelmét a szélütés tüneteire, megelőzésére és az azonnali segítséghívás kiemelt jelentőségére.

Magyarországon évente 42 ezer ember szenved szélütést, ráadásul 18 ezren életüket is vesztik az agyi érkatasztrófa következtében. A túlélők közel 24%-át még az első esztendőben elveszítjük, míg további 5%-uk a második évben távozik az élők sorából. Még a stroke után életben maradtak sem biztosan élhetnek teljes életet, hiszen az esetek több mint 60 százalékában valamilyen mértékű kognitív leépülés mutatható ki. A stroke így    a    rokkantságok    tekintélyes hányadáért is felelős, pillanatnyilag 200- 250 ezren élnek árnyékában. A betegek 22%-a járásképtelen, 24-53%-a részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 12-18%-a beszédzavarral küszköd, 32%- a pedig depressziós.

A rendezvény házigazdája: István Dániel

Reggel 10,00 órától 17,00 óráig várják az érdeklődőket a Városligetben; ingyenes szűrővizsgálatokkal, stroke tanácsadással, nyereményjátékokkal.

A programról bővebben ITT tájékozódhat.

Forrás:

  • http://www.stroketars.hu
  • http://szelutes.hu/





süti beállítások módosítása